Nigel Dunnett er professor i plantedesign og urban hortikultur ved The University of Sheffield.
Først og fremmest er han dog plantemand og har igennem mere end et årti slået sig fast som en foregangsmand indenfor naturalistiske beplantninger.
Elementer af hans opsigtsvækkende, naturalistiske tilgang til beplantninger kan du endda opleve i den storstilede forsøgsplantning med buske, som Danske Planteskoler, ZBC (landbrug og gartnerskole i Slagelse) og Københavns Universitet ved Marie Schnell har etableret på arealerne i Slagelse hvor Have & Landskab afholdes.
Du kan læse mere om Nigel Dunnett HER på hans egen hjemmeside, hvor du også kan se de imponerende projekter ved Chelsea Flower Show og anlæg til De Olympiske Lege.
Nigel Dunnett siger selv, at han er ”inspireret af naturen”. Det betyder altså, at han læner sig op af naturens processer, spredningsmønstre og lignende, men alligevel ikke er bleg for at vælge ikke-hjemmehørende planter til et anlæg.
Power of 3 og tyngdepunkter i landskabet
En af Nigel Dunnetts pointer er, at man ikke nødvendigvis behøver en engblanding med 20 forskellige arter for at skabe en naturlig og smuk og afvekslende og langvarig blomstring. Ofte vil der typisk i naturen være tre arter, som blomstrer på samme tid, og det kan man med fordel efterstræbe i sine beplantninger.
Desuden har han stået og set ud over landskaber og har observeret, at de lidt større planter, som rager op, står spredt i landskabet men samlet i klumper. De har altså en tendens til at finde sammen og agerer tyngdepunkter. Men hvordan skaber man så selv denne tilfældige sammenklumpning? Her har han bl.a. prøvet at sætte planterne tre ved siden af hinanden og så to i umiddelbar nærhed. Igen er tanken at efterligne naturens egne processor, når man skaber sin beplantning.
Den unikke mulighed på HL’19 er, at Nigel vil gennemgå og komme med feedback på konkrete, danske planteprojekter!
Det vil være muligt for landskabsarkitekter eller kommunale planlæggere, der sidder med et projekt, som er så færdigt, at der foreligger en planteplan og en planteliste, at få det gennemgået sammen med Nigel Dunnett.
Tanken er at få en faglig dialog om mulighederne og ikke mindst masser af nye og meget konkrete råd og idéer med på vejen.
Det skal selvfølgelig helst være et projekt, som endnu ikke er nået til anlægsfasen, men har en
færdig planteliste.
Der kommer til at være workshops både onsdag den 28. august og torsdag den 29. august og
arrangementerne bliver afholdt på Fagligt Forum på Have & Landskab i Slagelse.
Lyder det spændende, og har I muligvis et planteprojekt, som kunne trænge til inspiration fra en af
de bedste i verden? Så kontakt lektor Torben Dam fra IGN på toda@ign.ku.dk eller telefon: 35 33 17 97