HVAD VIL OG KAN LANDSKABSARKITEKTERNE?
Oplægsholdere: DL’s formand Martin Hedevang Andersen, biolog og rådgiver om vild natur og biodiversitet Rikke Milbak og landskabsarkitekt Niels Lützen.
Baggrund for debatten
Alle interesserer sig for naturen i byen. I mange offentlige grønne områder sker der en gradvis og eksperimenterende omstilling af plantevalg og driftsform, der understøtter natur og skaber øget biodiversitet. I private og almene boligområder er driften ofte mere konservativ eller regelstyret, og det går ofte langsommere. Natur er dog et stort ønske, både blandt beboere og driftspersonale, der vil have mere natur, men også mindre arbejdskrævende drift. Succesen måles i den grad på driften, og netop driften er et stort usikkerhedsmoment , fordi der ofte er forskellige holdninger til, hvordan naturen skal se ud, og hvordan plejeniveauet skal være.
Målsætning
Indslaget skal både fokusere på de problemer, der er med omlægning af driften i boligområderne, men også på forståelsen og forholdet til øget naturindhold i boligområderne. Det skal foregå både på et praktisk og et akademisk plan, og skal medføre, at der bliver flere og bedre naturområder i boligområderne, og at de bliver driftet rigtigt.
Nogle udfordringer
Denne omstilling er ikke altid uden problemer. Naturens står i kontrast til de havetraditioner, vi kender. Naturen rummer ofte og overvejende de hjemmehørende arter, som bedst understøtter biodiversiteten, men som også følger årets gang og visner om efteråret. De har ikke endeløs blomstring, sundhed, stærk duft, farver, frugter som de haveplanter, vi igennem århundreder har udviklet.
Grundlæggende kan problemerne defineres således: